OKUL ÖNCESİ

27-11-2022

Okul öncesi eğitim veya ilk yıllarda öğrenme tüm öğrenciler için kritik öneme sahiptir. Özellikle son araştırmalar bize beyin büyümesinin ve gelişiminin büyük bir bölümünün çocuklar çok küçükken, aslında sıfır ile beş yaş arasında gerçekleştiğini gösterdiğinden beri!

Bu, ebeveynler, eğitimciler ve politika yapıcılar olarak bu biçimlendirici yıllardan yararlanmamız ve küçük çocuklarımızın anlamlı oyun ve öğrenmeyle meşgul olmalarını sağlamamız gerektiği ve böylece onları başarıya hazırladığımız anlamına gelir.

Çok basit bir şekilde, okul öncesi öğrenmeyi bir buzdağının temeli olarak düşünebilirsiniz - bu, buzdağının ucunu destekleyen ve sabitleyen şeydir. İlk yıllarda öğrenmek, öğrencilerin gelecekteki öğrenimleri ve fırsatları için bir temel oluşturur - hem akademik hem de sosyal.

Akademik öğrenme açısından, çocuklar okul öncesi öğrenmenin en önemli yapı taşlarından ikisine, yani matematik ve okuryazarlığa maruz kalırlar. İleriye dönük çoğu akademik öğrenme, öğrencilerin aritmetik ve okuryazarlık becerilerini kullanmalarını gerektirecektir.

Örneğin, okul öncesi öğrenciler, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde çarpma ve matematik gibi daha karmaşık kavramları öğrenmelerini sağlayan saymayı öğreneceklerdir. Bununla birlikte, sayım zayıfsa, çarpmanın neyle ilgili olduğunu veya nasıl yapıldığını anlamak son derece zorlaşır. Bu nedenle, temelleri zayıf olan öğrenciler genellikle geride kalırlar veya daha fazla zaman ve enerji harcamak zorunda kalırlar, çünkü onları yakalamaya devam ederler!

Benzer şekilde, dil ve okuryazarlık becerileri, öğrencilerin ne kadar etkili okuyabileceklerini ve iletişim kurabileceklerini etkiler. Ve bu, Hintçe veya İngilizce sınıfında öğrenmenin çok ötesine uzanır, çünkü öğrencilerin öğrendikleri hemen hemen her konu için kendi eğitim dillerinde okuyabilmeleri, işleyebilmeleri ve soru sorabilmeleri gerekir. Aslında, modern dünyada başarıya ulaşmak için okuma ve net iletişimin kritik olduğunu giderek daha fazla görüyoruz.

Daha da ilginci, okul öncesi eğitim, öğrencilerin sosyal gelişimi ve sosyal-duygusal becerilerinin gelişimi üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Yeni ve yabancı ortamlarda bulunmak ve öğrenmek, diğer öğrenciler ve öğretmenlerle tanışmak, öğrenmek ve etkileşim kurmak öğrencileri sosyalleşmeye hazırlar. Ayrıca, küçük çocukları duygularını yönetmeyi, işbirliği yapmayı ve paylaşmayı, kendi kendini kontrol etmeyi ve bağımsız olmaya başlamayı öğrendikleri durumlara sokar!

Aslında, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, ilk yıllardaki etkili öğrenmenin öğrencilerin okuldaki başarısını ileriye dönük olarak önemli ölçüde etkileyebileceği konusunda hemfikir!

Bu nedenle, bir dahaki sefere bir okul öncesi sınıfına göz attığınızda ve öğrencilerin ve öğretmenlerin bize alışılmadık görünen şekillerde oynadıklarını, resim çizdiklerini, eğlendiklerini veya öğrendiklerini gördüğünüzde ve kendinizi okul öncesi eğitimin gerçekten önemli olup olmadığını merak ederken bulduğunuzda, okul öncesi eğitimin bir çok uzun süreli faydalar sağladığına şahit olacaksınız